medewerker
Keerpunt > Medewerker > Arbeidstherapie en loonwaarde voor werknemers

Arbeidstherapie en loonwaarde

Als u gaat beginnen aan uw re-integratie, kan het soms onduidelijk zijn wat uw belastbaarheid is. Er kan dan arbeidstherapie ingezet worden. Dit is een oefenperiode die uw werkgever de kans geeft te kijken voor hoeveel uur u in uw functie kunt terugkeren. Ook geeft het u de tijd om te wennen aan het werk.

Arbeidstherapie

De bedrijfsarts beslist of u arbeidstherapie gaat volgen. Werken op arbeidstherapeutische basis wordt alleen ingezet als onduidelijk is wat u qua werk aankan. De periode duurt maximaal vier weken. Als u werkt op arbeidstherapeutische basis, hebben uw werkzaamheden geen loonwaarde. U bent in deze periode dus nog 100% arbeidsongeschikt.

Voorbeeld: om de belastbaarheid van een vrachtwagenchauffeur vast te stellen, gaat hij gedurende een week twee keer een rit van vier uur maken samen met een collega. Dit is arbeidstherapie. Na een week blijkt dat het goed gaat, waarna de chauffeur twee keer per week vier uur gaat werken. Op dat moment is er geen sprake meer van arbeidstherapie.

De bedrijfsarts beschrijft in zijn advies hoeveel uur arbeidstherapie nodig is en wat er gebeurt als de arbeidstherapie succesvol is. Na de arbeidstherapie bepaalt de bedrijfsarts of u (een deel van) uw werk kunt hervatten of dat andere passende arbeid mogelijk is.

Loonwaarde

De werkzaamheden die u uitvoert tijdens de re-integratie hebben waarde. Dit wordt ‘loonwaarde’ genoemd. De loonwaarde bestaat uit een percentage van het loon van een gemiddelde werknemer in de functie. Bij het bepalen van de loonwaarde wordt gekeken naar hoeveel uur u werkt, in welk tempo u werkt en welke kwaliteit u levert.

Voorbeeld: De vrachtwagenchauffeur gaat acht uur per week werken. Hij werkt daarbij in normaal tempo en levert dezelfde kwaliteit als een gezonde werknemer. Zijn contract bestaat eigenlijk uit 32 uur. De loonwaarde is dan 25%. Let op: als u arbeidstherapeutisch werkt, is de loonwaarde 0%.

Volg ons op sociale media

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
© Keerpunt 2020