Wie bent u?
Keerpunt > Nieuws > Arbodiensten > Stress reguleren met behulp van Virtual Reality

Stress reguleren met behulp van Virtual Reality

3 maart 2020

Stress. Een van de belangrijkste verzuimredenen. Maar dat hóeft niet. Jamzone ontwikkelde een prijswinnende, innovatieve Virtual Reality (VR) game waarmee werknemers leren om stress te herkennen en er op een positieve manier mee om te gaan.

Deel dit artikel Meer nieuwsberichten

Guido van der Molen is als provider manager bij Keerpunt verantwoordelijk voor de inkoop van re-integratiemodules bij samenwerkingspartners. ‘Burn-out en stressgerelateerd verzuim zijn veel voorkomend. Vooral de generatie werknemers tot 35 jaar lijkt hier gevoelig voor’, vertelt Guido. ‘Deze generatie heeft een grote ambitie, voelt een hoge druk om te presteren en carrière te maken en heeft een druk sociaal leven. Lukt het niet om dit allemaal te bolwerken of aan verwachtingen te voldoen, dan levert dat stress op.’ Deze stresssignalen worden vaak genegeerd. Veel mensen gaan door tot ze echt niet meer kunnen.

Virtual Reality Mindset training

Dat moet – en kan – anders. Guido: ‘Onze samenwerkingspartner TIGRA biedt een Virtual Reality Mindset training waarmee werknemers leren om stress te herkennen en reguleren. Daarmee bedoel ik dat je kunt leren om stress te verminderen en dat je het juist ook kunt oproepen wanneer stress nuttig is. Door je stress te zien als iets positiefs kun je het gebruiken in je werk en kunnen klachten die uit stress voorkomen verminderen.’ Het leren herkennen van stress is een belangrijk onderdeel van de training. Want zelfs positieve stress zal, wanneer je het verkeerd gebruikt, veranderen in stress die je gezondheid aantast.

Train de stressmindset

Met het spel ‘Stressjam’ kunnen spelers in vier sessies van een uur de stressmindset trainen, met gebruik van situaties uit het dagelijks leven en werk. Door middel van VR beleeft de speler een levensecht avontuur op een tropisch eiland. Daarbij gebruikt hij zijn stresssysteem als superkracht. Om de opdrachten uit te kunnen voeren, moet de speler zorgen dat hij ontspannen is of juist op een bepaald niveau stress ervaart. Spelenderwijs leert hij om te gaan met het eigen stresssysteem. ‘De eerste ervaringen van werknemers zijn positief. Guido: ‘Niet alleen jongeren spreekt deze interventie enorm aan, maar ook mensen die nooit spelletjes doen, vinden het een leuke game. Zij merken dat het spel hen echt helpt.’

Ook preventief effectief

De VR-training is een nieuwe interventie bij Keerpunt. ‘Tijdens een demodag bij ons op kantoor konden de casemanagers het spel en de effecten ervan zelf ervaren’, vertelt Guido enthousiast. Hij vindt dat de training ook vaker preventief ingezet moeten worden. ‘Onze casemanagers bouwen een band op met hun klanten en kunnen goed inschatten wanneer welke interventies passend zijn. Zijn er in een bepaalde branche veel stressgerelateerde klachten en is er uitval bij een bedrijf in die branche, dan zullen onze casemanagers aanraden het spel preventief aan werknemers aan te bieden. ‘Zo’n investering in de gezondheid van medewerkers kan uiteindelijk veel kosten besparen.’

Meer informatie?

Deze interventie is beschikbaar voor werkgevers die bij Keerpunt zijn aangesloten. Meer informatie over de Virtual Reality Mindset training? Uw casemanager kan u er alles over vertellen.Deel dit artikel
Volg ons op sociale media

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
© Keerpunt 2020