Wie bent u?
Keerpunt > Nieuws > Duurzame inzetbaarheid > Arbeidstherapie en loonwaarde voor werkgevers

Arbeidstherapie en loonwaarde

19 mei 2019

Als een zieke werknemer gaat beginnen aan zijn re-integratie, kan het soms onduidelijk zijn wat de belastbaarheid van deze werknemer is. Er kan dan arbeidstherapie ingezet worden. Dit is een oefenperiode die u de kans geeft te kijken voor hoeveel uur de arbeidsongeschikte werknemer het werk kan uitbreiden of hervatten. Ook geeft het de werknemer de tijd om te wennen aan het werk.

Deel dit artikel Meer nieuwsberichten

Arbeidstherapie

De bedrijfsarts beslist of een werknemer arbeidstherapie gaat volgen. Werken op arbeidstherapeutische basis wordt alleen ingezet als onduidelijk is wat de werknemer qua werk aankan. De periode duurt maximaal vier weken. Werken op arbeidstherapeutische basis geeft geen loonwaarde. Uw werknemer blijft tijdens deze periode 100% arbeidsongeschikt.

Voorbeeld: om de belastbaarheid van een vrachtwagenchauffeur vast te stellen, gaat hij gedurende een week twee keer een rit van vier uur maken samen met een collega. Dit is arbeidstherapie. Na een week blijkt dat het goed gaat, waarna de chauffeur twee keer per week vier uur gaat werken. Op dat moment is er geen sprake meer van arbeidstherapie.

De bedrijfsarts beschrijft in zijn advies hoeveel uur arbeidstherapie nodig is en wat er gebeurt als de arbeidstherapie succesvol is. Na de arbeidstherapie bepaalt de bedrijfsarts of uw werknemer (een deel van) zijn werk kan hervatten of dat andere passende arbeid mogelijk is.

Loonwaarde

De werkzaamheden die de werknemer uitvoert tijdens de re-integratie hebben waarde. Dit wordt ‘loonwaarde’ genoemd. De loonwaarde bestaat uit een percentage van het loon van een gemiddelde werknemer in de functie. Bij het bepalen van de loonwaarde wordt gekeken naar hoeveel uur de werknemer werkt, in welk tempo hij werkt en welke kwaliteit hij levert.

Voorbeeld: De vrachtwagenchauffeur gaat acht uur per week werken. Hij werkt daarbij in normaal tempo en levert dezelfde kwaliteit als een gezonde werknemer. Zijn contract bestaat eigenlijk uit 32 uur. De loonwaarde is dan 25%. Let op: als uw werknemer arbeidstherapeutisch werkt, is de loonwaarde 0%.Deel dit artikel
Volg ons op sociale media

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
© Keerpunt 2020