Wie bent u?
Keerpunt > Nieuws > Geen categorie > Re-integratiespecialist Mirjam Hogenbirk: ‘Blijvend gezond weer aan het werk, dat is het doel.’

Re-integratiespecialist Mirjam Hogenbirk: ‘Blijvend gezond weer aan het werk, dat is het doel.’

24 april 2019

Mirjam Hogenbirk is re-integratiespecialist bij Keerpunt en begeleidt werknemers naar een goede en gezonde hervatting van het werk: ‘Het is mooi om te merken dat de menselijke benadering werkt.’

Deel dit artikel Meer nieuwsberichten

Kun je omschrijven wat een re-integratiespecialist precies doet?
Wanneer een werknemer verstek moet laten gaan op het werk, neemt de re-integratiespecialist eerst contact op met de werkgever. Het hangt vervolgens van de situatie af hoe vaak er contact is met de werknemer, maar dat gebeurt sowieso op regelmatige basis. Ook als iemand het werk langzaam maar zeker weer opbouwt, is het goed om een vinger aan de pols te houden en iemand in dat proces te begeleiden. Het doel van de re-integratiespecialist is om mensen weer blijvend gezond aan het werk te krijgen.

Hoe ziet het contact met een werknemer eruit?
Het contact met werknemers verloopt telefonisch. Het contact met de re-integratiespecialist is niet vrijblijvend – het maakt deel uit van het re-integratieproces –, maar werknemers hebben het recht te delen wat ze willen. Zo kunnen ze medische gegevens voor zich houden. Om privacy te kunnen waarborgen worden de gesprekken slechts beperkt vastgelegd, maar de meeste mensen vinden het fijn één contactpersoon bij Keerpunt te hebben, dat geeft een vertrouwd gevoel.

Welke werknemer staat je nog helder voor de geest?
Er was een werknemer die vanwege een ernstig ziektebeeld lang niet had kunnen werken en zij had heel veel begeleiding nodig bij het opbouwen van uren. Het kostte haar enorm veel energie. In het begin belden we elke week. Dat werd twee weken en is nu eens in de maand, omdat het heel goed gaat en ze bijna helemaal is hersteld. In deze situatie merkte ik heel duidelijk de toegevoegde waarde van de begeleiding vanuit Keerpunt.

Wat vind je het mooiste aan je werk?
Als re-integratiespecialist heb je contact met veel verschillende partijen: bedrijfsartsen, werknemers, werkgevers, UWV en providers. Die zorgen er met ons voor dat werknemers begeleid kunnen worden naar een zo goed mogelijke werkhervatting. Zo kunnen wij providers inzetten voor begeleiding bij psychische klachten of voor het uitvoeren van een werkplekonderzoek. Het is fijn deel uit te maken van de keten die mensen, vaak met succes, weer gezond aan het werk wil helpen.

Waar ben je trots op? Wat is je missie?
Bij veel werknemers bestaat een beeld over arbodiensten dat ze mensen zo snel mogelijk weer aan het werk willen krijgen en ze er vooral voor de werkgever zijn. Bij Keerpunt zijn de adviezen er vooral op gericht mensen zo goed mogelijk weer aan het werk te helpen en we geloven dat werkgever en werknemer daar samen in moeten investeren. We willen voorkomen dat iemand na twee maanden herstel weer aan het werk gaat en binnen een halfjaar uitvalt met dezelfde klachten. We kiezen voor een menselijke benadering.

Mirjam Hogenbirk, re-integratiespecialist bij Keerpunt

Meer weten over gezond werken? Klik dan hier.

Ook aan de slag als re-integratiespecialist bij Keerpunt? Bekijk dan onze vacaturepagina.Deel dit artikel
Volg ons op sociale media

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
© Keerpunt 2020