Wie bent u?
Keerpunt > Nieuws > Nieuws > 55-plus bij Keerpunt

55-plus bij Keerpunt

18 januari 2019

De werkzame beroepsbevolking wordt steeds ouder. Heeft Keerpunt een aannamebeleid ten aanzien van oudere medewerkers? En hoe is het voor 55-plussers om te solliciteren bij Keerpunt? Bij Keerpunt werken bijna 200 medewerkers, van jong tot oud. In dit artikel vertelt HR-adviseur Rop over het aannemen van oudere werknemers. En twee medewerkers, die de 55 zijn gepasseerd, vertellen over hun ervaring met solliciteren.

Deel dit artikel Meer nieuwsberichten

Rop Woesthoff, HR-adviseur:

“Officieel hebben we bij Keerpunt geen specifiek beleid dat is gericht op het aannemen van oudere medewerkers. Keerpunt zou qua leeftijdsspreiding wel meer een afspiegeling van de maatschappij willen zijn. Nu werken er relatief veel jongeren. Als we medewerkers van alle leeftijden in dienst hebben, dan kunnen we optimaal gebruikmaken van alle bijkomende talenten en voordelen. Oudere medewerkers hebben meer levens- en werkervaring, specifieke vakkennis en andere inzichten. Op basis van de ervaring kunnen ze ook ingezet worden als mentor of coach van een jongere collega. Idealiter moeten we leeftijdsneutraal gaan werven. Het gaat immers om de beste kandidaat op de juiste plek, waarbij het niet uitmaakt hoe oud of jong iemand is. Leeftijd mag bij sollicitaties nooit doorslaggevend zijn. Wij zoeken bevlogenheid, want bevlogen medewerkers zijn de motor van een organisatie. En dat is een eigenschap die wat mij betreft losstaat van leeftijd.”

Sjoerd Deibert, Marianne Tadema en Rop Woesthoff

Marianne Tadema:

“Sinds januari 2018 ben ik bij Keerpunt in dienst als re-integratiespecialist. Ik werk al jaren in deze branche en ik merk dat ik in een luxe positie zit: afgelopen jaren heb ik nooit hoeven te solliciteren. Bedrijven benaderen mij op basis van mijn profiel op LinkedIn. Ook Keerpunt wilde graag met mij in contact komen. Natuurlijk was ik trots toen ze mij vroegen om hier te komen werken. Ons kennismakingsgesprek was oprecht leuk en ik had het gevoel dat ze geen onderscheid tussen kandidaten maken, of je nu twintig, dertig of – zoals ik – ouder dan zestig jaar bent. Vanuit eigen ervaring in het vak P&O weet ik dat er op de leeftijd van sollicitanten wordt gelet, ondanks dat het wettelijk gezien niet mag. In mijn cv heb ik bewust geen geboortedatum opgenomen. Ook heb ik ervoor gekozen om geen opleidingen op te nemen die ik in de jaren tachtig heb gevolgd, daaruit kunnen ze toch je leeftijd afleiden. Je moet er als oudere werknemer zelf voor zorgen dat je aan tafel komt, want alleen dan krijg je de kans om je te profileren op basis van je eigen kracht en werkervaring. Hoe oud of jong je ook bent, je moet je snel de werkwijze bij een nieuwe werkgever eigen maken. Het vakgebied kan hetzelfde zijn, de manier van werken is overal anders. Hoewel ik wat ouder ben, heb ik er geen moeite mee om nieuwe dingen op te pakken. We werken in een vakgebied met veel veranderende wet- en regelgeving. Gelukkig heeft Keerpunt een goed opleidingsbeleid en tijdens opleidingen zit ik vooraan. Ik vind het belangrijk maar bovenal leuk om de ontwikkelingen in mijn vak bij te houden.

Sjoerd Deibert:

“Een organisatie hoeft niet zwart op wit te hebben staan wat hun beleid is over het aannemen van oudere medewerkers, maar ik vind het wel goed wanneer er een mix van ervaren en jonge krachten is. Ervaren medewerkers hebben de kennis in huis om sneller een zwaarder dossier op te pakken. Ze weten hoe belangrijk het is om te investeren in klanten en dat dat pas na jaren leidt tot stabiele en duurzame klantrelaties. Zelf probeer ik ook altijd een klik te krijgen met klanten. Soms is dat een uitdaging, maar het vergroot de kans op succes. Na vijftien jaar als zelfstandig HR-adviseur voor mkb-bedrijven te hebben gewerkt, voelde het vreemd om te solliciteren. Toch heb ik daar bewust voor gekozen. Ik ben een teamspeler en wilde weer in een team werken. Tijdens mijn sollicitaties merkte ik dat ik in veel gevallen niet werd aangenomen vanwege mijn leeftijd. Een oudere sollicitant met veel ervaring vinden ze vaak eigenwijs en te duur. Leeftijdsdiscriminatie komt helaas vaak voor. Ik heb het nooit persoonlijk gehoord, maar zo voelde het wel. Afgelopen jaren was het lastig om een bedrijf te vinden dat bij mij paste, dus heb ik verschillende interim klussen gedaan. Via Matchpartner ben ik uiteindelijk bij Keerpunt op gesprek gegaan. In eerste instantie aarzelde ik omdat hier aardig wat jongeren werken, maar ik ben blij dat ik de stap heb gezet. Het allerbelangrijkste is de klik met de organisatie. Hoe gaan ze om met medewerkers, bieden ze trainingen aan, wat is hun beleid? Mijn eerste kennismaking was heel positief. Ik werd uiterst vriendelijk ontvangen door de receptie. Toen viel het op zijn plek: dit bedrijf past bij mij. Vanaf 1 januari 2018 werk ik hier als re-integratiespecialist en ik geniet elke dag.”

Deel dit artikel
Volg ons op sociale media

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
© Keerpunt 2019