Wie bent u?
Keerpunt > Nieuws > Succesvol werkbezoek

Succesvol werkbezoek bij Keerpunt door MKB-Nederland en VNO-NCW

11 december 2017

Op verzoek van het Verbond van Verzekeraars brachten MKB-Nederland en VNO-NCW dinsdag 28 november een werkbezoek aan Keerpunt.

Deel dit artikel Meer nieuwsberichten

Naast een kijkje op de werkvloer en een rondleiding door het pand in Hilversum was er voldoende tijd ingeroosterd om onderling van gedachten te wisselen en te discussiëren over zaken die re-integrerend Nederland aangaan. Er staan namelijk behoorlijk wat veranderingen op de rol op het gebied van re-integratie.

Zowel Keerpunt als MKB-Nederland als ondernemingsorganisatie VNO-NCW zetten zich dagelijks in voor de Nederlandse ondernemer. Keerpunt faciliteert voor veel partijen binnen het MKB de re-integratie. Aangezien MKB-Nederland en VNO-NCW, als vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven, veel te maken krijgen met vraagstukken rond re-integratie, was een werkbezoek niet meer dan op zijn plaats.

 

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid blijkt een punt te zijn waar alle partijen, en dan met name Keerpunt en MKB-Nederland, vol op inzetten en mee bezig zijn. Michaël van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland en deze dinsdag ook aanwezig, had in dat kader vooraf al om een rondleiding op de werkvloer gevraagd. Zo kon hij met eigen ogen zien wat de focus op duurzame inzetbaarheid in de praktijk inhoudt.

Deze 28ste november blijken er verschillende gemene delers tussen Keerpunt en MKB-Nederland en VNO-NCW aanwezig te zijn. Jolande Dirkx: “Alle partijen vinden dat de wetgeving, die werkgevers re-integratieverplichtingen tweede spoor oplegt, moet worden aangepast. Ook in gevallen waarvan bij voorbaat al duidelijk is dat de kans van slagen nihil is, moeten bedrijven een re-integratietraject 2e spoor opstarten. Doen ze dat niet, dan krijgen ze een boete in de vorm van een loonsanctie, die kan oplopen tot een jaarsalaris. Daar is niemand bij gebaat.”

Ook het toenemend psychisch verzuim is een probleem waar zowel het MKB als de aanbieders van werkgeversverzekeringen mee worstelen. De vraag van Michaël Van Straalen aan Keerpunt: hoe pak je deze vorm van verzuim aan, naast het inzetten van de juiste interventies? Dirkx: “We hebben verteld dat we werkgevers concrete handvatten aanreiken. We leren ze om skills te ontwikkelen die het voor hen mogelijk moeten maken een gesprek van mens tot mens te voeren met hun personeel. En daarbij heb je het niet alleen over werk, maar kunnen ook privézaken aan bod komen.”

 

Eerstejaars toets

Naast de overeenkomsten kwamen ook de verschillen in opvattingen aan bod. “We hebben een aantal uiterst succesvolle voorbeelden aangehaald, van werknemers die, na omscholing, binnen het huidige bedrijf aan het werk konden blijven. Direct werd aangegeven dat dit hele mooie cases zijn, maar dat er ook minder succesvolle voorbeelden zijn aan te wijzen”, aldus Gerritsen. In sommige gevallen is er helaas ook geen praktische oplossing binnen het bedrijf beschikbaar, alle eerder aangehaalde re-integratieverplichtingen ten spijt.

Een toets aan het einde van het eerste jaar werkverzuim zou de druk op het MKB moeten verlichten, zo luidt een idee van Keerpunt dat tijdens het werkbezoek werd voorgedragen. Nu vindt deze toets pas aan het eind van het tweede jaar plaats, waardoor het midden- en kleinbedrijf op kosten kan worden gejaagd. Een toets na één jaar verzuim zou de druk op het bedrijfsleven in ieder geval halveren.

 

Arbeidsdeskundige

Naast een bedrijfsarts kan ook een arbeidsdeskundige, volgens Keerpunt, veel zaken recht trekken, Dit hebben ze op 28 november laten zien. “Het vervroegd mee laten kijken van een arbeidsdeskundige kan veel arbeidsgerelateerde klachten, oftewel ‘beperkingen’, al oplossen.” Een deskundige die adviseert over bijvoorbeeld het veranderen van de werkplek of het aanpassen van werktijden kan veel verzuim vroegtijdig oplossen, zo gaf Keerpunt mee aan Michaël van Straalen (MKB-Nederland) en Guusje Dolsma (VNO-NCW).

Keerpunt hoopt dat tijdens dit werkbezoek in ieder geval duidelijk is geworden wat het voor hen betekent om het MKB te ontzorgen op het gebied van het blijvend duurzaam inzetten van personeel. Duurzame inzetbaarheid is iets waar zowel re-integratiespecialisten als het bedrijfsleven op in moeten zetten, om ziekteverzuim beheersbaar te houden. Focussen op wat iemand wél kan is de sleutel hiertoe, aldus Keerpunt.Deel dit artikel
Volg ons op sociale media

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
© Keerpunt 2018